Livsmedelsföretagare

Målet med livsmedelskontrollen är att alla konsumenter ska få säkra livsmedel, att ingen ska bli lurad om vad maten innehåller och att informationen om maten är enkel att förstå.

Innan du öppnar ska din verksamhet vara registrerad eller godkänd

Planerar du att starta en restaurang, servering, butik eller annan verksamhet med livsmedelshantering så kontakta oss gärna först. Eller läs här på webben om vad du ska göra.

Alla livsmedelsverksamheter ska registreras eller godkännas enligt livsmedelslagstiftningen. En verksamhet som inte är registrerad/godkänd får inte startas. MIljösamverkan är skyldig att åtalsanmäla alla verksamheter som drivs utan att vara registrerade eller godkända.

Tänk på att registreringen/godkännandet för verksamheten är knutet både till ägaren och till lokalen. Därför upphör registreringen/godkännandet vid ägarbyten eller bolagsförändring (ändring av organisationsnummer). Byter verksamheten namn eller lokal så måste du lämna in en ny anmälan om registrering.