Information till media efter Miljönämndens beslut om tillfällig kostrekommendation för egenfångad fisk i södra delen av Bottensjön, Karlsborgs kommun.

Miljönämnden beslutade den 31 januari 2024 om denna tillfälliga kostrekommendation: Fisk fångad i södra delen av Bottensjön i Karlsborgs kommun bör inte ätas oftare än 2 till 3 gånger per år. Den tillfälliga kostrekommendationen gäller samtliga invånargrupper i samhället.

Kostrekommendationen gäller så länge inte annat beslutas av miljönämnden. Den upprättas på grund av förhöjda halter PFAS i fisk, som kan ge negativa hälsoeffekter vid längre tids exponering.

Kostrekommendationen innebär inte något förbud mot att fiska eller bada i Bottensjön.

Undersökningar som gjordes av Länsstyrelsen i Västra Götaland 2021 visar att halten PFAS i abborre från södra Bottensjön är för hög enligt Livsmedelsverkets nya rekommendationer för egenfångad fisk. Ytterligare undersökningar rekommenderas att göras för fler fiskarter i konsumtionsstorlek i sjön.

Vad är PFAS?

PFAS är ett samlingsnamn för flera högfluorerade ämnen som är fett-, smuts- och vattenavvisande och används i en mängd olika produkter. PFAS finns bland annat i vissa impregneringsmedel, rengöringsmedel och brandsläckningsskum (klass B). PFAS kan ge negativa hälsoeffekter vid lång­varig exponering.

Tolerabelt veckointag

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) tar fram tolerabla veckointag (TVI) för olika miljögifter. Det tolerabla veckointaget motsvarar den mängd av ett ämne som en människa kan få i sig under hela livet utan att riskera någon påverkan på hälsan.

Livsmedelsverket bedömer att det inte medför någon ökad risk för hälsan att konsumera fisk med halter som leder till att det tolerabla veckointaget överskrids under kortare perioder. Däremot är det viktigt att om möjligt avstå, eller begränsa, att regelbundet äta fisk som man vet innehåller höga halter av PFAS.

I samråd med Livsmedelsverket och Länsstyrelsen i Västra Götaland har Miljönämnden östra Skaraborg tagit fram tillfälliga rekommendationer för konsumtion av fisk från södra Bottensjön. Anledningen till den tillfälliga kostrekommendationen är att det EU-gemensamma tolerabla veckointaget för PFAS har sänkts på grund av nya bedömningar som gjorts för hälsoeffekter. Genom att tillfälliga kostrekommendationer upprättas ges kommuninvånarna möjlighet att vidta försiktighetsåtgärder som innebär att exponeringen för PFAS-ämnen kan minskas.

Mer information

För mer information kring tillfälliga rekommendationer för egenfångad fisk som innehåller PFAS, se Livsmedelsverkets webbplats: https://www.livsmedelsverket.se/foretagande-regler-kontroll/dricksvattenproduktion/kontroll-pfas-miljogifter-dricksvatten-egenfangad-fisk

Mer om PFAS samt dess hälsoeffekter finns att läsa på Livsmedelsverkets webbplats: https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/miljogifter/pfas-poly-och-perfluorerade-alkylsubstanser

På Länsstyrelsen i Västra Götalands webbplats finns mer information om PFAS: https://www.lansstyrelsen.se/vastra-gotaland/miljo-och-vatten/fororenade-omraden/pfas.html

Frågor om tillfällig kostrekommendation besvaras av avdelningschef Jenny Möller, telefon 0500-49 36 30, e-post info@miljoskaraborg.se.

Miljönämnden östra Skaraborg är nämnden för tillsyn, kontroll och prövning inom miljö- och hälsoskyddsområdet samt livsmedelskontroll i kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro.