Bilden visar en svart hund som badar.

Bada med hund eller häst

Vill du låta din hund eller häst ta ett dopp behöver du ta reda på var, och i vilken omfattning det är tillåtet. Du får bada din hund i sjöar och vattendrag, men inte på offentliga badplatser eller platser som ingår i fågelskyddsområden.

Bada med hund, på offentlig badplats

Det är i de lokala ordningsreglerna i respektive kommun som reglerar om, och isåfall i vilken  utsträckning, hundar får vistas på offentliga badplaster. Så här står det i våra medemskommuners ordningsföreskrifter om hundar och badplatser:

  • Falköping: Hundar får inte vistas på offentlig badplats.
  • Hjo: Hundar får inte vistas på offentlig badplats under tiden 30 april till 1 september.
  • Karlsborg: Hundar ska hållas kopplade på offentlig plats.
  • Skövde: Hundar får inte vistas på offentlig badplats.
  • Tibro: Hundar får inte vistas på offentlig badplats.

Vilka badplatser som räknas som offentliga badplatser i respektive kommun ser du på sidan om strandbad.

Bada med hund på badplats som inte är offentlig

Står det ordningsföreskrifterna att hundar inte får vistas på offentlig badplats, så är det, det som gäller. Det går däremot inte att hävda att hundar på en annan typ av badplats är en olägenhet enligt någon lagstiftning. 

Det är viktigt att du som hundägare visar hänsyn och tänker på att det finns personer som är hundrädda eller allergiska mot hundar. Även i vattnet måste hunden hållas under uppsikt.

Bada med häst

Att bada med din häst är lite trixigare. Hästen väger lite mer och grumlar ofta upp vattnet, många hästar bajsar gärna i vattnet. Det innebär att det finns en större risk för att det blir en olägenhet för människors hälsa.

Det är inte lämpligt att du badar din häst på samma plats där det normalt badar människor. När du letat rätt på en plats som inte används av badande människor måste du också säkerställa att inte hästen skadar marken på väg till och från badet.

Badande kossor

Även kossor gillar att trampa runt i vattnet och bajsar gärna i vattnet. En del kossor bär på bakterier som kan orsaka sjukdomen EHEC. Därför är det inte lämpligt att låta kossor komma ner i vatten där människor badar.