Tillsyn av äldre vedpannor

Vi arbetar just nu med att ta reda på vilka vedpannor som inte uppfyller kraven när det gäller utsläpp till luft. Målet är att förbättra luftkvalitén genom att se till att de vedpannor som används i tätorterna uppfyller kraven.

Personer på landsbygden i Hjo och Tibro kommuner har av misstag fått brev från oss om att vi vill ha information om deras vedpannor. Under vecka 20 kommer du som är berörd att få ett brev från oss om att du inte behöver lämna några uppgifter. Det första brevet var inte menat till boende utanför tätorterna. Vi ber om ursäkt för det inträffade.

Vi har nyligen skickat ett brev till ett antal fastighetsägare som enligt våra uppgifter har äldre vedpannor installerade. Vi behöver mer information om dessa pannor för att bedöma om de är godkända för fortsatt användning.

Du som eldar i vedpanna har enligt miljöbalken ansvar att begränsa dina utsläpp av luftföroreningar så långt det är rimligt. Enligt vår bedömning innebär det att din vedpanna behöver ha ackumulatortank av tillräcklig storlek, keramisk isolering och använda blålågeteknik.

Det är endast äldre vedpannor vi tittar på, det är alltså inte några vedspisar, kaminer eller gamla kakelugnar med i vårt urval.

Det är ungefär 300 fastighetsägare med nedanstående postnummer/postort som har får brevet. Syftet är att förbättra luftkvalitén lokalt här i Skaraborg.

Falköping: Postorterna Floby, Kinnarp, Stenstorp
Karlsborgs kommun: Postort Mölltorp
Tibro kommun: Postnummer 543 95 (Fagersanna), 543 92 och 543 94
Hjo kommun: Postnummer 544 92 (bla Korsberga) 544 93 postnummer (Bla Blixtorp)
Skövde kommun: Postort Lerdala och Skövde (bla Skultorp, Frösve, Igelstorp, Ulvåker, Stöpen)

Har du fått ett brev från oss så behöver du svara på frågorna senast 31 augusti.

Du kan använda dig av det medsända svarsbrevet eller lämna dina svar med hjälp av webbformuläret här på sidan.

För mer information om de krav som ställs på vedpannor läs i foldern eller på de länkade webbplatserna.