Bild på två personer, livsmedelsföretagare och miljöinspektör som tittar i ett kontrollkort vid en livsmedelskontroll.

Livsmedelskontroll

Vi arbetar för att konsumenterna ska få säkra livsmedel.

Miljösamverkan östra Skaraborg har ett uppdrag att utföra kontroll på restauranger, livsmedelsbutiker, skolor, bagerier och andra som hanterar livsmedel yrkesmässigt. Det är lika viktigt var och hur livsmedlen produceras som att de som tillagar och hanterar maten har god kunskap om mat och hygien.
 

Offentlig kontroll

Vi arbetar med kontroller på olika sätt för att konsumenten ska få säkra livsmedel:
 
  • Genom att besöka verksamheterna, ställa krav och ge information.
  • Ta stickprover på livsmedel för att analysera till exempel bakterier, kemiska tillsatser eller tungmetaller.
  • Kontrollera att märkningen stämmer, att egenkontrollen fungerar, att temperaturen i kylar och frysar hålls, att hygienen i lokalen är bra och att utrustning, redskap och hantering är säkra.
 
Vi tar ut avgifter för registrering och kontroller. Avgifternas storlek beror på vilken riskklass livsmedelsverksamheten placeras i. Mer information om avgifter och riskklassifiering.

Vill du veta hur restaurangen du planerar att besöka klarade den senaste livsmedelskontrollen?

I länken kan du se hur det gick i senaste kontrollen. Zooma dig in mot restaurangen och håll muspekaren över punkten, så ser du resultatet.