Mor och dotter ritar tillsammans.

Radonmätning till kampanjpris

Miljösamverkan östra Skaraborg har initierat en kampanj för radonmätning. Under perioden 1 oktober 2017 till 28 februari 2018 erbjuder Radonova och Eurofins Radon Testing Sweden AB radonmätning till kampanjpris.

Folkhälsomyndighetens riktvärde för radon i inomhusluft är 200 Becquerel per kubikmeter luft (Bq/m3). Om halten överstiger 200 Bq/m3 så betraktas det som en olägenhet för människors hälsa. Ett av Sveriges miljömål är att radonhalten i bostäder ska vara högst 200 Bq/m3 senast år 2020. Det är ett av skälen till varför vi på Miljösamverkan östra Skaraborg nu initierar en kampanj.

Under perioden 1 oktober 2017 till 28 februari 2018 erbjuder två mätlaboratorier, Radonova och Eurofins Radon Testing Sweden AB, radonmätning till kampanjpris.

Kampanjen är initierad av Miljösamverkan östra Skaraborg och riktar sig till villaägare i vårt område. Det är endast villaägare i kommunerna Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro som kan nyttja erbjudandet.

Beställ direkt hos laboratoriet
Via länkarna här på sidan så kommer du till beställningsformulär hos de medverkande mätlaboratorierna och kan göra din beställning direkt. Genom att använda dessa länkar får du tillgång till det subventionerade priset automatiskt.

Välj det antal dosor du behöver och gör din beställning. Du kan även ringa direkt till laboratoriet och göra din beställning muntligen. Uppge då vilken kommun du bor i och att du vill nyttja kampanjpriset.

Laboratoriet skickar dig sedan radondosor som du placerar i din bostad. För att få ett tillförlitligt resultat av en radonmätning bör denna göras under minst två månader, gärna längre, under perioden 1 oktober – 30 april. När du haft dosorna utplacerade föreskriven tid skickar du tillbaka dem till det laboratorium du beställt din mätning ifrån varefter dosorna analyseras och ett resultat skickas till dig.

En kopia av resultatet skickas även direkt från laboratoriet till Miljösamverkan östra Skaraborg varför uppgifterna kommer att omfattas av Personuppgiftslagen*. Dina uppgifter kan komma att bli offentliga.