Matförgiftning

Matförgiftningar är vanligare än de flesta tror.

Om du misstänker att du blivit matförgiftad eller fått en allergisk reaktion är det bra att du anmäler det så fort som möjligt till oss. kontaktuppgifter finner du till höger. Till oss ringer du om du blivit dålig av mat du ätit eller köpt i Falköpings, Hjo, Karlsborgs, Skövde eller Tibro kommuner. Har du ätit mat som du blivit dålig av i någon annan kommun så kontaktar du miljökontoret i den aktuella kommunen.

Kom ihåg, en snabb anmälan kan förhindra att andra blir sjuka!

Hur anmäler du?

Gör gärna din anmälan via formuläret som du finner under "Relaterad information". Om du vill vara anonym vill vi att du ringer vår kundtjänst. Då kopplar vi dig till en inspektör som arbetar med livsmedelskontroll.

Vad behöver vi få veta?

Vi kommer att ställa en del frågor till dig när du ringer. Frågorna är till för att vi ska kunna ta reda på vad som orsakat matförgiftningen eller den allergiska reaktionen. Frågorna handlar bland annat om:

  • Vad har du ätit?
  • Var och när åt du maten?
  • Vilka symtom har du drabbats av? (Till exempel illamående, kräkningar, diarré, magont, huvudvärk, feber.)
  • Är ni flera som har blivit sjuka?
  • Är ni flera som har ätit och druckit samma sorts mat och dryck?
  • Vad har du ätit och druckit dagarna innan du insjuknade?
  • Har du varit utomlands?

Så här arbetar vi med ditt klagomål

  • Intervju med personen som blivit drabbad.
  • Våra inspektörer kontrollerar verksamheten (restaurangen, baren etc.) där du köpt eller serverats maten du misstänker gjort dig sjuk.
  • Eventuellt tas prov på aktuellt livsmedel.
  • Vid befogat klagomål ställs relevanta krav för att åtgärda brister i verksamheten (till exempel förbättrad handhygien, rengöring).

Om du inte är anonym så återkopplar vi till dig vad vi kommit fram till under utredningen.

Information om matförgiftningar

Om du vill veta mer om orsaker till matförgiftningar eller risker med mat så kan du läsa på Livsmedelsverkets webbplats. Vill du veta mer om olika sorters sjukdomar som kan spridas genom mat kan du läsa på Folkhälsomyndightens webbplats. Länkar finner du till under "Relaterad information".

Jobbar du med livsmedel

Om du har varit utomlands och tror att du bär med dig smitta så kontakta din vårdcentral för att ta avföringsprover. Fram tills du fått provsvaren bör du inte hantera oförpackade livsmedel. Via avföringsprovet får du reda på vilka mikroorganismer som orsakat symptomen och om du fortfarande är smittbärare. Med mikroorganismer menas bakterier, svampar, virus och parasiter.