Det är viktigt med god hygien när du hanterar rå kyckling.

Några tips för att undvika att bli sjuk av campylobacter

Följer du råden som Livsmedelsverket ger så behöver du inte avstå från färsk kyckling.

Livsmedelsverket ger de här råden för att undvika att bli sjuk av campylobacter:

  • Genomstek alltid kyckling - genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
  • Drick inte opastöriserad mjölk.
  • Var noggrann med hygienen, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.

Även fryst kyckling kan innehålla campylobacter

Frysning minskar mängden bakterier men tar inte bort dem helt. Det är viktigt att vara noga med hygienen oavsett om kycklingen är färsk eller fryst.

Campylobacter är en bakterie som kan orsaka magsjuka

Bakterien förekommer i den normala tarmfloran hos livsmedelsproducernde djur, till exempel kyckling, gris, nöt och får. Bakterien kan även förekomma i vatten.